Tråd opprinnelig skrevet av Lars fra det offisielle NF - og endret litt.
---
Tråd for datahjelp og tips!
Her kan du spørre om hjelp til alt som har med kjøp av datamaskin, skjerm og komponenter osv, så skal man prøve å svare så godt man kan.
Du kan óg spørre om hjelp til data generelt, som f.eks. virusfjerning, problemer i Windows etc.
Så sett i gang!
For de som vil at andre medlemmer skal anbefale dem et nytt grafikkort, CPU, minne, harddisk osv, skriv så FØRST opp BRUKSOMRÅDE (spill, videoredigering osv) og evt annen info og deretter hvor stort budsjettet ditt er.
Retningslinjer for posting
[b]Plattform:[/b] [b]Evt. Program:[/b] [b]Hva er problemet?[/b] [b]Hva gjorde du i det problemet inntraff som kan ha noe med det å gjøre?[/b]
Alle poster som avviker fra formatet og ikke er svar/kommentar vil bli rapportert.
Eksempel:
Plattform: Mac OS X 14.9 Tiger
Evt. Program: Adium X 1.1.1
Hva er problemet?
Når jeg skifter til programmet med command + tab er ikke markøren, altså skrivehodet, på tekstfeltet. Det har vært det tidligere for noen måneder siden, og det er ekstremt upraktisk at det ikke er det. da må jeg trykke med musa på selve feltet før jeg kan skrive. ellers kommer den generiske lyden for feil.
Hva gjorde du i det problemet inntraff som kan ha noe med det å gjøre?
Skiftet til programmet med eple/command + tab
Happy supporting. Husk å stille forståelige spørsmål sånn at vi lettere kan svare.
Sist endret av Olav (28/08 2008 01:28:45)
Avlogget
Noen sider som kan forklare meg fra bunn hva noen av greien på en PC betyr? Som RAM, Memory, etc.
Eller forklare meg noen.
Var spørsmålet forståelig? Var litt vanskelig å forklare. :\
Avlogget
Wikipedia funker nå som regel ganske bra hvis du vil ha en oversikt av ting; datagreier inkludert. Du kan for eksempel begynne her. Blir det for vanskelig å forstå kan du skifte til Simple English via rubrikken til venstre, som vanligvis er lettere forklart en på norsk også...
Sist endret av Aleks (28/08 2008 22:24:38)
Avlogget
RAM (også kalt minne, hukommelse, memory) er hukommelsen/minnet maskinen har. Hver gang du starter opp et program eller et spill, lagres masse forskjellig data (f.eks. tekst, små bilder og lyder, og programkode) i minnet. Har du mange programmer oppe, brukes en god del av minnet - derfor er det kjekt med mye RAM! Det finnes forresten forskjellige typer RAM, og forskjellige hastigheter. Jo mer MHz RAM-ene har, jo raskere mottar de og sender data mellom CPU-en.
HDD (også kalt harddisk, hard drive) er der du lagrer dine spill, din musikk, windows, bilder ++ Lett å forstå, eh?
CPU (også kalt prosessor, processor) er på en måte "hjernen" i datamaskinen. Den utfører små operasjoner konstant mens maskinen er på. Alle programmer har kode som lastes inn i minnet (RAM), og som deretter blir kjørt av CPU-en. Det flyr 1 og 0-er til den hele tiden, så fort at det er helt sykt. Litt vanskelig forklart, men jeg klarer ikke forklare det enklere. Jo raskere CPU-en din er, jo raskere kjører den ferdig det den blir spurt om å kjøre. F.eks. en CPU kan være på 2,4GHz, det er ganske bra i dag.
Skjermkort (også kalt GFX, grafikkort, graphic card) er et kort inni maskinen din som er med på å generere grafikk i spillene du spiller og f.eks. videoredigering/3D-rendring osv. Skjermkortet har også en slags CPU (den kalles for GPU), den gjør jobber som skjermkortet blir bedt om - f.eks. matematiske omregninger for å rendre 3D-grafikk, regne ut koordinater +++. Teksturer i spill lagres i minnet til skjermkortet sånn at du sparer minne på PC-en - dessuten går det raskere for GPU-en å kommunisere med skjermkort-minnet enn PC-minnet.
Lydkort (også kalt SFX, sound card) er et kort i maskinen din som tar seg av data den får og gjør det om til lydbølger sånn at vi kan høre lyden i stedet for skurring/tilfeldige data. Har du et kjempebillig og dårlig lydkort, kan du faktisk høre at lydkvaliteten kan være en smule dårlig. Har du et dyrt kort, vil du mest sannsynlig høre at lyden er finere, kanskje du hører mindre støy i bakgrunnen osv.
PSU (også kalt strømforsyningsboks, power supply unit) er en firkantet boks inni maskinen din som deler ut strøm til alle komponentene inni. Dagens skjermkort krever en del strøm, så noen av de kraftige kortene må hente ekstra strøm fra PSU-en. Alle harddisker og DVD-ROM-er (f.eks.) krever også strøm fra PSU-en.
Hovedkort (også kalt main board) er et stort kort inni maskinen der alle kabler og dilldal er koblet til. Det er på en måte der "alle data og kabler møtes", det er her du kan legge til mer RAM, flere kort (lydkort, nettverkskort), bytte til en bedre CPU osv...
Ganske vanskelig forklart for en nybegynner, men det er nå så. Rettelser mottas med glede.
Sist endret av Olav (28/08 2008 23:56:07)
Avlogget
Svært hvor mye som er i en PC. Takker for svarene. (^w^)b
Avlogget
Er mer også Men disse er det aller viktigste å lære seg.
Avlogget
Hvis du sammenligner PCen med en skole blir det straks mye enklere å lære seg hvordan den fungerer.
Enhver skole er bygd opp på en grunnmur, i en datamaskin vil denne grunnmuren representere hovedkortet (motherboard). Som vi alle vet er vi nødt til å gå gjennom trapper og ganger for å komme dit vi vil, og det er hovedoppgaven til hovedkortet; la alle komponentene i en PC kommunisere med hverandre. Hovedkortet skal også sørge for at oppstarten går feilfritt, og at signaler går dit de skal, nesten som en travel by fylt av biler og traffikklys.
Alle skoler har vanligvis en avdeling for ledelsen og rektor. I en PC kan man si at denne avdelingen representerer prosessoren (Central Processing Unit). CPUen sender og tar imot allslags data og beskjeder fortere enn du kan si 'tøft'. Som Olav sa er all data 0'er og 1'er. Hvorfor bruker en datamasking 2-tallsystemet? Fordi det er den enkleste måten som er funnet opp per dags dato. Vi sier 0'er og 1'er, for datamaskinen er dette i praksis tilført strømstøt (1) eller ikke-tilført strømstøt (0), enkelt forklart. Raskere frekvens betyr nødvendigvis ikke at prosessoren jobber raskere enn en med lavere frekvens. CPUens arkitektur spiller en veldig viktig rolle. Med en god arkitektur vil prossesoren kunne jobbe mer effektivt med dataen, og derfor fullføre samme mengde beregninger på samme tid på en lavere frekvens enn en prosessor med dårligere arkitektur, men med større klokkehastighet (frekvens). Dette har man bare goder av i form av mindre strømforbruk og en kjøligere prosessor.
Harddisken (Hard Disk Drive) er som alle brude vite: stedet hvor all data lagres. Biblioteket selvfølgelig. Harddisken er desidert den tregeste komponenten i en datamaskin.
Siden den ikke greier å sende og skrive data i resten av systemets hastighet, er den oftest maskinens flaskehals, den personen som senker resten av gruppa i en staffet i gymtimen. Heldigvis finnes det en løsning på dette problemet: Minnet (Random Access Memory (RAM)), dette er de kjappe og kvikke løpeguttene som elskes av rektor. De husker ikke like mye som biblioteket (harddisken), men kan gi informasjonen til rektor (CPUen) og andre komponenter mye raskere, derfor trenger de bare å fylles opp med informasjonen rektor (CPU) regner med han vil bruke under et spill som eksempel (dette skjer under loading). Her gjelder regelen om at har man for få av disse løpeguttene/RAM, blir rektor nødt til å hente den informasjonen som ikke fikk plass, fra biblioteket selv. Dette er selvsakt uaktuelt under et spill da det vil gå ALT for tregt. Ikke la deg lure av høye frekvenser på RAMen på reklamer, da effektiviteten reguleres av to faktorer: CL (CAS Latency/reaksjonstid (mer CL = større forsinkelse før RAMen henter data) og frekvensen. Dette trenger dypere fordypning og dere kan lese mer om det på egenhånd om ønskelig, men ta dette eksempelet: RAM-A har CL5 (reaksjonstiden) og 800 mHz (frekvens). RAM-B har CL3 og 677mHz. Nå er det lenge siden jeg leste om dette, men begge RAMene vil ha ca. samme effektivitet.
Alle elevene lærer ofte via tavla og ved å høre på det læreren har og si. Det læreren sier kan man si er lydkortet i PCen, og det gjør ikke mer enn det sier: genererer lyd. Idag har så og si alle hovedkort et integrert lydkort, og det holder i lange baner, iallefall for meg, men kjører du et fett spill med DE fete lydeffektene på DET fete anlegget, eller hvis du vil ha bedre musikkvalitet vil du generelt få en bedre opplevelse med et eget, dedikert og bedre lydkort.
Så var det tavla. Skjermkortet tar seg av alt det visuelle, mao. det du oppfatter på skjermen. Den har en egen prosessor til dette (Graphics Processing Unit (GPU)), dedikert RAM og som oftest en egen kjølevifte, som er et krav når man skal kjøre krevende spill og videoredigering. CPUen vil regne ut hvordan AI-bots skal oppføre seg, regne ut hvor mye liv man mister, og fysikken (ta f.eks. bølger på en øy, trær som blåser med vinden, trykk fra en eksplosjon osv.) som eksempler, mens GPUen vil dra alle tekstilene og lage selve bildet i 3D. Og ja dette er krevene når man gjerne vil ha en FPS (frames per secound) på ... tja, 60, og det er en stor skjerm med utallige piksler å fylle, man har slengt på masse eye-candy som Anti-aliasing (AA) og Anisotropic filtering (AF) og listen er lang. Det er samtidig ønskelig med et bilde som oppfattes flytende.
Jeg håper de som er interresert lærte noe og ikke ble altfor forvirret.
Teksten over er basert på guiden til hardware.no (PC-kjøp i praksis), og jeg anbefaler alle som vil gå dypere å ta en titt på den. Den er tredelt, hvor første del omhandler hvordan en PC er bygd opp. Selvom den er utdatert gir den den grunnleggende informasjonen og er formulert mye bedre enn det jeg skrev, tenker jeg. Burde kanskje likens til i førstepost.
Link til del 1: http://www.hardware.no/artikler/pc-kjop … is/17653/2
Mye annet å finne på sidene til hardware.no, som f.eks. denne begrepsguiden http://www.hardware.no/artikler/grunnle … guide/3025
Jeg brukte bl.a. disse guidene da jeg skulle kjøpe ny PC, da jeg ville få mest ut av pengene og ikke bli svindlet av Elkjøp og sine overprisede og dårlige PCer. Jeg var også litt interresert i å vite mer om hvordan datamaskinen fungerer. Men altså, mye er bare tull å bruke ettermiddagen til å lese på, synes jeg.
Sist endret av Tobye (22/05 2009 22:52:02)
Avlogget
Nice. CPU er lærerne og hovedkortet er skolen. Og det stemte faktisk også. Der fikk jeg vite mer ja takk. ^^
Skal vel se linkene en gang.
Avlogget
Tobye skrev:
Burde du ikke fjerne "Den Offisielle" eller gjøre om til "Den Uoffisielle"?
Hehe, nei da... Mente liksom at det er den "offisielle" datahjelp-tråden på diverse, sånn at ingen lager flere. Kan ikke endre tittelen nå uansett, ellers har du kanskje litt rett. Finere uten, men men.
Avlogget
Ah. Jo når jeg ser det slikt så blir det jo rett. =P
Men minner bare om at du kan skifte emnetittler ved å redigere førstepost. Og siden den er klistret er den liskom "den offisielle", men er vel best som den er nå.
Avlogget
Ditto man. Seriøst, data og informasjon gjennom noen greier og kort. Hvordan klarte noen å tenke så stort?
Hva er RAID? Det stod noe om at jeg kunne lage SATA RAID.
Sist endret av Reinsdyr (30/08 2008 17:47:42)
Avlogget
Mikrobrikken er etter min mening den største oppfinnelsen i moderne tid. =P Liksom, stappe millioner (over 1 milliard på nvidia sine nyeste grafikkort ) av transistorer på et knøttområde som kan gjøre så fantastiske ting.
RAID er så vidt jeg vet når man har 2 eller flere harddisker som jobber sammen for å øke skrive/lese-hastighet osv. På hjemmepc-fronten er det nok kun aktuelt for spesielt interesserte
Avlogget
Raid er at man har to eller flere harrdisker og linker disse sammen sånn (edit: at) BIOS-en håndterer dem som én harddisk. Dette er kjekt på servere. Hvis den ene harddisken streiker og tar kvelden, minsker kun størrelsen på den "ene" harddisken. Sikkert mer avansert også, er ikke helt sikker på hvordan det fungerer.
Sist endret av Olav (30/08 2008 18:53:11)
Avlogget
Ikke nødvendigvis.
Det kommer helt ann på hva du vil ha, og hvilket RAID-nivå du kjører.
RAID (Redundant Array of Independent Disks) går ut på å koble to eller flere harddisker sammen for økt ytelse og (med unntak av RAID-0) bedre sikkerhet.
RAID-0, også kjent som et stripet sett, brukes av de som ønsker mindre lastingstid og et kjappere system. Begge harddiskene blir til én logisk enhet, hvor data lagres halvt om halvt. Hver eneste fil vil være delt i to over begge harddiskene, dermed får du teoretisk en dobbelt så raskt harddisk, siden det som skal leses og skrives blir spred over to disker (det går fortere å løfte sementsekker over i en lastebil om en er to stk som deler på arbeidet), men skulle en disk ryke, mister man alt, da den andre disken vil stå igjen med halve filer. Man bør også ha identiske disker når man kjører RAID, ikke bare fordi det gir best ytelse, men fordi om den ene har 600GB med lagringsplass og den andre 500GB, kan ikke den første bruke mer enn 500GB av lagringsplassen sin (diskene må bruke samme mengde lagringskapasitet), som gir oss 100GB som aldri vil bli brukt så lenge diskene kjører i RAID.
RAID-1, også kjent som et speiling sett, går ut på at en sekundær harddisk er en flat kopi av den første harddisken. Også her får vi én logisk disk som oppfattes av operativsystemet. Ryker en, vil den andre fremdeles ha alt lagret, noe som gir oss en veldig stor sikkerhet, da sjansen er liten for at begge ryker samtidig. Her må diskene kjøre med samme lagringskapasitet, og man får ikke 1TB (1000 GB), selvom man har to disker på 500GB, men - siden den ene er en speiling - 500GB...
Likevel har man en bedre ytelse, da begge diskene vil brukes til å lese en fil samtidig, dog ikke like effektivt og kjapt som et RAID-0, og man får ikke kombinert lagringsplass fra to separate disker.
Disse to nivåene i RAID er de mest brukte for hjemmebruk, videre studering kan gjøres her.
--
--
Etter det jeg har erfart vil jeg si at grunnpilaren i datamaskinen ble laget da en smart inder fant opp 2-tallsystemet, eller det binære tallsystemet. Dette tallsystemet forbinnes som oftes med et hav av 0'er og 1'er. Men i digitalverdenen er det som tidligere nevnt det eneste systemet som lar seg bruke. Når vi tolker 2-tallsystemet må vi huske på å lese som arberne - fra høyre til venstre. Visst jeg skriver 10011101, hvilket tall tilsvarer dette i 2-tallsystemet? Når man teller bruker man 1 som grunntall - ganger det med 2 - og får da en rekke (1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024 osv.). Å tolke 10011101 blir straks mye lettere når vi setter det inn i en tabell:
Det vi ser her er tallet 10011101 under rekka jeg forklarte tidligere, og vi må huske på å sette rekka opp fra høyre til venstre.
Når vi skal lese dette begynner vi også fra høyre til venstre. Regelen er som følger: Bruk tallene over 1 - Ignorer tallene over 0 - Disse tallene skal adderes. Vi får da et søtt matematikkstykke: 1 + 4 + 8 +16 + 128 = 157 → Der har vi det! Det binære tallet 10011101 omgjort til 10-tallsystemet er 157.
Nå... Hvorfor valgte smartingen(e) som fant opp datamatikken å bruke dette systemet? Tja, jeg skal ikke besvare den, men tankegangen er genial. Ved å sende full mengde spenning, og null mengde spenning i impulser, greier man å bruke det binære tallsystemet. Full spenning representerer 1, mens null spenning representerer 0.
Det blir ikke det samme som digitalimpulser, men du kan samenligne dette men en lyspære og lysbryteren. Nå du slår bryteren på, har vi en strømkrets (1). Slår du den av, kommer det ikke strøm til pæra (0).
Sist endret av Tobye (30/08 2008 21:52:13)
Avlogget
Heh, visste ikke... Takk, nyttig informasjon.
EDIT: Det om binær visste jeg, men ikk det om RAID. Og det var det jeg ville vite. ^^
Sist endret av Olav (30/08 2008 21:42:36)
Avlogget
Er bare glad for at den informasjonen jeg tok til meg da jeg skulle kjøpe PC (skal det være seriøse inkjøp - må jeg gjøre grundig research =P), kommer til nytte og hjelp her, jeg .
Edit: Rettelse; Alle den unødvendige informasjonen jeg brukte timer på xD
Sist endret av Tobye (22/05 2009 23:01:34)
Avlogget
Hou~ RAID-1 minnet meg om da en kompis av meg delte hardosken min i to. Hva kalles det?
Så, for å ordne RAID, må jeg gå på BIOS Setupen da?
Avlogget
Å dele harddisken i to kalles å partisjonere harddisken... Du kan dele den i flere biter også, om du vil.
Ja, det må du nok, men ikke alle hovedkort støtter RAID.
Avlogget
Hvordan starter man en Mac på nytt? Altså tilbake sånn den var første gang man slo den på. Jeg har problemer med å få innstallert programmer på den. Den krever at jeg oppgir administrator passord og sånt piss hver gang jeg skal innstallere noe. På alle brukerne står det bare ''standard'', så det ser ut som at jeg har mistet adminrettighetene.
Avlogget
Ok. Takk for kjapt svar!
Avlogget
Ja, jeg skal restarte hele systemet, så jeg må gjøre alt på nytt.
Avlogget
Jeg mente restarte daten lzm.
Hvorfor er det ingen som følger
Plattform:
Evt. Program:
Hva er problemet?
[b]Hva gjorde du i det problemet inntraff som kan ha noe med det å gjøre?
den tingen?
Avlogget